Teden slovenskih naravnih parkov - brezplačen voden ogled Krajinskega parka Debeli rtič

Teden slovenskih naravnih parkov
Super oseka - Krajinski park Debeli rtič

Od petka, 20. maja, do nedelje, 29. maja 2022 obeležujemo teden slovenskih naravnih parkov, v okviru katerega bodo številni dogodki za vse spoznavanja narave željne obiskovalce. Slovenski naravni parki so prav gotovo izjemne lokacije, ki ponujajo raznolike možnosti za z naravo povezana doživetja.

V maju v okviru tedna slovenskih naravnih parkov praznujemo Evropski dan parkov (24. 5.). Upravljavci zavarovanih območij so za obiskovalce pripravili več kot 35 dogodkov v zavarovanih območjih narave (parkih) po vsej Sloveniji, med njimi tudi v Krajinskem parku Debeli rtič:

Voden ogled Krajinskega parka Debeli rtič

Ob Tednu slovenskih naravnih parkov ter obeležbi več biodiverzitetno pomembnih dni v maju vljudno vabljeni na brezplačen voden ogled Krajinskega parka Debeli rtič: v soboto, 21. 5. 2022, ob 9.30.
Krožna pot bo vodila po samem osrčju parka in bo ponudila lepe razglede na naravno morsko obrežje, klif, vinograde in del gozda. Ob poti bodo naravovarstveni nadzorniki predstavili pomen parka, njegove zanimivosti in izjemno naravno bogastvo. 
Pot je lahka in traja eno uro, potrebujete pa le primerno pohodno obutev, zaščito za sonce in vodo. 
Udeleženci ogleda se zberejo na velikem peščenem parkirišču na Debelem rtiču ob 9:30. Prijave na voden ogled pošljite na e-naslov kpdr@obcina-ankaran.si do 19. 5. 2022 do 12. ure.

Letošnje praznovanje Evropskega dne parkov poteka pod sloganom »Eno z naravo - premisli in se ponovno poveži«. Postavlja nam vprašanje »Kaj bi brez narave?«. Stik z naravo ima pozitiven vpliv na zdravje ljudi – ustvarja dobro počutje, pozitivno prispeva k javnemu zdravju in spodbuja aktiven življenjski slog. Prav čas pandemije nas je ponovno opomnil, kakšno življenjsko okolje potrebujemo, da smo bolj zdravi in se bolje počutimo. Tako so mnoge od nas v preteklih dveh letih prav zavarovana območja narave, parki, javne in druge dostopne zelene površine ponovno bolj močno povezali z naravo. 

Slovenije se že dolgo drži sloves urejene, lepe in z ohranjeno naravo bogate države. Naravni parki so tista območja, kjer so naravne vrednote, biotska raznovrstnost in krajinska pestrost še posebej izraziti. To so območja z največjo pestrostjo živih organizmov. Z urejeno infrastrukturo za obiskovalce in vključevanjem v lokalne turistične produkte ponujajo številne možnosti za doživetja, povezana z naravo. 

Od leta 2011 so upravljavci zavarovanih območij povezani v Skupnost naravnih parkov Slovenije. 15 upravljavcev povezuje skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnega izročila in na drugi strani različnih dejavnosti znotraj zavarovanih območij. 

V naravi bodimo čim manj moteči obiskovalci, ki v prostor ničesar ne prinašamo in iz njega ničesar ne odnašamo. Ničesar, kar ni shranjeno v nas samih ali na posnetku v našem telefonu ali fotoaparatu.

Vabimo vas, da obiščete in začutite najbolj ohranjene dele slovenske narave. 

Seznam načrtovanih dogodkov v Tednu slovenskih naravnih parkov najdete TUKAJ 

Priloge:

szjteden-slovenskih-naravnih-parkov.pdf

kontakti-nps.pdf