Zmerno sredozemsko podnebje, ohranjena naravna obala in kulturna dediščina kraja vabijo na raziskovanje posebnosti naravnega parka. V Krajinskem parku Debeli rtič je veliko možnosti za spoznavanje naravnih lepot območja in različnih aktivnosti za preživljanje časa na prostem.

Preden se podate na odkrivanje zavarovanega območja narave, si še preberite, kaj je potrebno vedeti.

TEMATSKE POTI

Združite prijetno s koristnim in se podajte po učnih in rekreativnih poteh naravnega parka.

Učni poti, morska in panoramska, sta krožni, nezahtevni in v eni uri hoda vodita skozi točke posebnega interesa, ki so označene na zemljevidu.

Medtem ko raziskujete naravne lepote Krajinskega parka Debeli rtič, lahko veliko naredite tudi za svoje telo in splošno dobro počutje.

Učne poti potekajo po območju vinogradov, kjer se uporablja kmetijska mehanizacija in izvajajo agrotehnična dela, zato prosimo, bodite previdni. 

NARAVNE IN KULTURNE ZANIMIVOSTI

Krajinski park Debeli rtič počiva na skrajnem koncu Ankaranskega polotoka, med valovi in vetrovi Tržaškega zaliva. Njegova podoba se z menjavanjem letnih časov občutno spreminja. Od naravnih posebnosti izstopa ohranjen flišni klif z naravnim morskim obrežjem ob njegovem vznožju. Izjemno slikoviti so tudi naravni zalivi in mokrišča s submediteransko vegetacijo ter kulturna krajina z vinogradi in oljčniki na rodovitnem slemenu, ki odpira izjemne razglede.

Več o naravnih in kulturnih znamenitosti si lahko preberete v zavihku narava in kultura.

PLAŽE

V Krajinskem parku Debeli rtič je veliko urejenih kopališč. Izbirate lahko med večjimi, kot sta plaža Debeli rtič in plaža Valdoltra ali manjšo plažo Študent. Plaža ob Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS je odprta za vse. V Zalivu sv. Jerneja pa se nahaja naravna travnata plaža, ki privlači predvsem naravovarstveno osveščene kopalce.

Vse plaže povezuje brezplačni poletni avtobus.