Ankaranski polotok z mestecem Ankaran in Krajinskim parkom Debeli rtič je eno izmed najpomembnejših turističnih središč slovenske obale. Je prava izbira za vse, ki radi odkrivate zelene kotičke neokrnjene narave, uživate v morskih razgledih in na raznolikih plažah.

Na jugu je v celoti obdan z morjem, medtem ko na severu meji z Italijo in koprsko občino. To široko odprto okno v Sredozemlje že stoletja obiskovalce očara z izjemno lego in razgledi, naravnimi zalivi ter vinogradi in oljčniki. Prinaša jim občutke domačnosti, sproščenosti in stik z naravo. Sloves tukajšnjega podnebja, z blagodejnimi vplivi na zdravje, je prispeval k razvoju zdraviliškega turizma in zdravstva. Zelenje, ki se spušča do morja, mir in pristnost, opišejo tukajšnje vzdušje.

Tu je vse kot na dlani. Redko poseljeni polotok sredi valov Tržaškega zaliva ponuja slikovite poglede proti vzhodu in sosednjim slovenskim obmorskim mestom, Kopru, Izoli in Piranu. Na zahodu se nizajo vrhovi Apeninskih Alp, pod katerimi italijanska morska obala izginja proti Gradežu. Celo slovenska prestolnica Ljubljana je oddaljena le uro. 

Ankaranski polotok združuje turistično ponudbo najmlajše občine v Sloveniji, nastale prav zaradi dolgoletne želje njegovih prebivalcev po ohranjanju tukajšnje naravne in krajinske pestrosti (2011). To jim je uspelo leta 2018 z razglasitvijo Krajinskega parka Debeli rtič. 

Večji del varovanih naravnih posebnosti vas pričaka na območju krajinskega parka med plažo Valdoltra in Lazaretom. V osrčju parka se nad zahodnim delom ankaranske obale (dolge 12 km) dviguje visok in zelo slikovit flišni klif s široko morsko plitvino, na vzhodu pa ob izlivu reke Rižane obala prehaja v ravnico. A tudi na obalni ravnici vzhodno od Ankarana si pri Sv. Nikolaju lahko ogledate edinstveni sredozemski slani travnik. Ravnina se nato nadaljuje v območje, ki ga zaseda pristanišče za mednarodni promet Koper.

Mestece Ankaran, največje naseljeno območje in upravno središče polotoka, leži ob obali tik pred vstopom v krajinski park. Obdajajo ga razpršeni zaselki. Ob njegovem morskem obrežju je turistični kompleks Adria, katerega del je nekdanji benediktinski samostan Sv. Nikolaja.

Destinacija Ankaranski polotok je prijazna družinam, individualnim popotnikom in skupinam. Še posebej radi na Ankaranski polotok prihajajo ljubitelji in zaščitniki narave. Poleg neverjetnih razgledov jih privlači predvsem izjemna biotska pestrost na kopnem in v morju. 

Zaradi blage sredozemske klime in izjemno milih zim je destinacija skozi vse leto privlačna za sprehajalce, kolesarje in zdraviliške turiste. 

Poleti vabijo urejene plaže Valdoltra, Študent, Debeli rtič ter zaliv Svetega Jerneja z gostinsko ponudbo in mirnimi zelenimi kotički. Dogajanje v mestu popestrijo številne prireditve, od koncertov za različne okuse do kulinaričnih dogodkov, kjer lokalni pridelovalci ponudijo svoje dobrote.