Samoizolacija je lahko tudi v naravi

Let's get moving - test vzdržljivosti tek 2000m
Tudi med rekreacijo moramo paziti na varno razdaljo! (Foto: Mateja Šafhalter)

Kot pravi odlok, je za posameznike dovoljeno gibanje (dostop in zadrževanje) le na parkovnih in drugih sprehajalnih površinah ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. V praksi to pomeni, da lahko gre posameznik sam ali v spremstvu svojih ožjih družinskih članov oziroma članov skupnega gospodinjstva na sprehod do najbližje parkovne, sprehajalne površine ali najbližjega gozda. Pri tem pa je treba nujno upoštevati vsa priporočila in napotke pristojnih služb, torej skrbeti tudi za varnostno razdaljo do drugih oseb (oz. v primeru družine do drugih podobnih skupin). Sprehajanje, tek, kolesarjenje, rolkanje in podobne aktivnosti so v mestih oz. na ulicah naselij prepovedani. 

"Če ste lažje nenalezljivo bolni, se izogibajte vsem napornejšim vadbam. Kronično bolni poleg tega upoštevajte priporočila osebnega zdravnika. Če imate pogosto alergije, vadbo izvajajte zgolj doma. Pri sumu na nalezljivo bolezen glede na trenutno zdravstveno stanje poskušajte ohraniti telesno dejavnost znotraj lastnega doma, torej sami.  Če zbolite za COVID-19, ne telovadite, dokler ne ozdravite," opozarjajo na NIJZ.  

Kljub vsemu pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pozivajo ljudi, naj skrbijo za ustrezno telesno dejavnost. »Biti fit in ustrezno telesno dejaven pomembno zmanjšuje tveganje za virusno okužbo in zmanjšuje tesnobo, ki jo lahko povzroči (samo)izolacija zaradi preprečitve širjenja virusa,« poudarjajo na NIJZ. Otroci naj bodo vsak dan najmanj 60 minut telesno dejavni, naj se globoko zadihajo, spotijo, poleg tega pa naj vsaj dvakrat tedensko izvajajo vaje za razvoj moči. Odrasli naj bodo zmerno telesno dejavni najmanj 150 minut na teden. »Glede na okoliščine je kakršnakoli telesna dejavnost boljša od nedejavnosti. Vsak korak je boljši od minute sedenja ali ležanja, zato tudi doma naredimo toliko korakov v hiši ali stanovanju, kot trenutno zmoremo; če imamo v hiši stopnice, jih le uporabimo,« svetujejo na NIJZ.

Sami ali s svojimi najbližjimi (s katerimi živite) se lahko podate v naravo, kjer ni množic. V času epidemije je pomembno, da skrbimo za svoje psihofizično počutje, da se zdravo prehranjujemo, se gibljemo in smo aktivni. 

Izkoristite čas za športne aktivnosti na prostem, podajte se na sprehod med vinograde Debelega rtiča ali po obali Ankaranskega polotoka, vendar se pri tem izogibajte množicam, in če se že srečate s kom; NE rokujte se, pozdravite se od daleč, na razdalji vsaj 5 metrov. 

Otroci naj se ne igrajo na igralih, naj se ne žogajo z drugimi otroki, temveč naj raje v ožjem krogu družine uživajo v naravi, plezajo po drevesih ter odkrivajo druge lepote našega zelenega okolja.

Več informacij: Priporočila glede telesne dejavnosti v času širjenja okužbe COVID-19

Več informacij: Informacije za potnike v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2