Razstava maket tradicionalnih plovil Istre

Rastava maket tradicionalnih plovil Istre
razstava maket tradicionalnih plovil Istre

V torek, 1.2 so v knjižnici Ankaran na Bevkovi ulici odprli razstavo maket tradicionalnih plovil Istre. Projekt piranskega zavoda za revitalizacijo pomorske dediščine MEDITERANUM, sofinanciran s strani Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, LAS Istre  ter ob podpori Republike Slovenije, je nastajal zaradi epidemioloških razmer kar tri leta, slednjič pa je le doživel svoj krst. Avtor in idejni vodja razstave je znan raziskovalec pomorske dediščine in ladijski maketar Slobodan Simčič Sime, tudi avtor številne literature o pomorski dediščini območja. 

V knjižnici je na ogled 5 maket ( manjše in večje ) tradicionalnih plovil Istre: maona, batana, dva topa ( z ramponom ) ter barkin z vsemi detajli. V izdelavo takih maket je vloženih vsaj 250 ur dela, za večjo maono tudi 800, slednja ima kar 5000 žebljev, izdelana pa je iz hrastovega lesa.

Cilj projekta je ohranjanje pomorske dediščine tradicionalnih plovil in popularizacija ladijskih maket. Razstava, ki se začenja prav v Ankaranu, bo na ogled do konca meseca februarja. 15. 2  ob 17.00 uri bo avtor imel tudi strokovno vodeno razlago po razstavi. 1. marca se nato seli v Koper, 1. aprila v Izolo, 2. maja pa v Piran, kjer bo postavljena kot stalna zbirka v novonastali Center informacij in znanj za ohranjanje dediščine tradicionalnih plovil in ribolova Slovenske Istre.

Vljudno vabljeni k ogledu.

Projekt je sofinanciran s strani Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, Republike Slovenije in LAS Istre.

Foto: Alja MarčičFotogalerija