Predstavitev novega turističnega produkta - aplikacije Wayv, morski prevozi

Predstavitev aplikacije Wavy
Predstavitev aplikacije Wavy

Potujte po morju z aplikacijo WAYV

 V petek, 20.8.2021 ob 10 uri, se je ob pomolu na Ukmarjevem trgu v Kopru na katamaranu Stella Maris odvijal prav poseben morski dogodek. Zakaj poseben? Ker je bila turističnim ponudnikom in morskim prevoznikom predstavljena aplikacija za morske prevoze WAYV, senzacija letošnjega poletja. 

Na dogodku so projekt WAYV predstavili: Mitja Vatovec (direktor podjetja Emigma d.o.o., ki je razvilo aplikacijo), Arturo Steffe (izobraževanje ponudnikov in tudi sam ponudnik) in Patricija Gržinič (vodja tržnih projektov pri Turističnem združenju Portorož). 

 WAYV je nov turistični produkt, ki je začel delovati julija in bo še dodatno obogatil turistično ponudbo v slovenski Istri ter omogočil uživanje v njeni slikovitosti tudi z morske strani. WAYV je digitalna platforma, na kateri imetniki plovil ponujajo prevoze uporabnikom, ki si želijo na hiter in enostaven način potovati po morju med kraji v slovenski Istri.

 Aplikacija WAYV povezuje potnike in lastnike plovil ter tako omogoča prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru kopenskega sistema Uber, s prilagoditvami za morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila potekajo preko aplikacije, kar omogoča nadzor, hkrati pa je to tudi varneje in bolj zanesljivo za uporabnike. Obvezni pogoji za vse sodelujoče prevoznike so: ustrezen izpit in oprema, sklenjeno zavarovanje potnikov ter registrirana gospodarska dejavnost. Aplikacija tako odpira novo prometno povezavo med kraji ob slovenskem morju, kar omogoča dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Platforma WAYV bo obenem pomagala razbremeniti obstoječe prometne tokove na kopnem ter olajšala in uredila dostopnost do zavarovanih območij. Ob tem bo tudi obogatila turistično ponudbo.

 Kot je povedal Mitja Vatovecso v okviru platforme WAYV razvili dve različici aplikacije, in sicer aplikacijo za potnike in aplikacijo za prevoznike. Obe sta prilagojeni za operacijska sistema IOS in Android in sta na voljo v treh jezikih – slovenskem, italijanskem in angleškem. Aplikaciji sta povezani v enovito digitalno platformo, ki podatke procesira, obdeluje in servira uporabnikom. Na uradnem spletnem mestu Wayv.si pa so uporabnikom na voljo splošne informacije, možnost prijave v sistem preko spletnega obrazca ter možnost prenosa aplikacije.

 Wayv je del projekta Morski prevozi, LAS Istre in je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj.ImageImage