Pestro avgustovsko dogajanje

Things to do-plažeValdoltra

Avgustovski dnevi bodo prinesli raznovrstna in številna kulturna, glasbena, kulinarična in druga doživetja.

Kulturna in glasbena doživetja

Ljubitelji dobre glasbe boste lahko že prvi dan v avgustu uživali v kakovostni glasbi, saj bo Izolo obiskala legendarna skupina Laibach, ki bo nastopila v Letnem kinu Arrigoni. Od 31. julija do 4. 8. bo Poletni festival Piran na Tartinijevem trgu ponudil šest baletnih predstav. 2. 8. pa bo prizorišče prepustil komornemu orkestru milanske Scale. Priznani orkester s solistoma Massimom Mercellijem, flavta, in Massimom Quarto, violina, bo preigraval dela Giuseppa Tartinija. V destinaciji Koper bosta prvi avgustovski vikend zaznamovali prireditvi Rumeno - modre noči 2019, ki bodo na različnih prizoriščih v mestu od petka, 2. do nedelje, 4. 8., in Šagra Guoštovca in Šagra v maskah, ki bo prav tako od petka do nedelje v Dekanih. V Izoli pa se bo glasbeno dogajanje nadaljevalo 4. 8. v parku Pietro Coppo, kjer bo imel koncert Žiga Rustija. 9. 8. bo v Adrii Ankaran nastopila priljubljena pevka Anika Horvat.

V avgustu se nadaljuje tudi Poletje v Portorožu, ki ponuja številne odlične in brezplačne dogodke prav vsak dan v tednu.Vrhunec bo 15. 8., ko bo na velikem koncertu na portoroški plaži nastopila skupina Havana Club & Maurizio Solieri – Vasco Rossi tribute. 16. in 17. 8. pa se bo dogajanje na istem prizorišču nadaljevalo s Portoroškimi nočmi. Prvi dan bo nastopila skupina Cubismo, drugi dan Jan Plestenjak, koncertu pa bo sledil še ognjemet. Med 17. in 18. 8. se na izolsko Lonko, na Sončno nabrežje in pred Srednjo šolo Izola, vrača Mednarodni sejem stripov in družabnih iger Anime’, v sklopu katerega boste tudi letos lahko spremljali različna tekmovanja, se udeležili delavnic in predavanj ali pa se prepustili zvokom japonske glasbe. Pestro bo tudi v Ankaranu, kjer bosta 18. 8. v Valdoltri nastopili Marina in Emilia Martensson. Od 22. 8. do 8. 9. bo v Piranu potekal že 18. Tartini festival, mednarodni festival komorne glasbe, posvečen Tartiniju. 24. 8. bodo na Študentu odmevali RAP ritmi. Avgustovske četrtkove večere v Kubedu bo popestril niz akustičnih dogodkov Čubed pod borovci, ob sredah zvečer pa se na vrtu Pokrajinskega muzeja Koper tudi v avgustu nadaljuje festival Poletje z biseri. Med večjimi prireditvami meseca velja poudariti še dogodek Oživela ulica, ki bo 28. 8. z glasbo, plesom in zabavo znova oživil Kidričevo ulico in druga prizorišča po Kopru.  30. 8. bo na plaži Študent v Ankaranu že tradicionalna zabava s peno End of summer party. 31. 8. pa bo na Bivju v Dekanih koncert priljubljenega hrvaškega zvezdnika Gibonnija, v Taverni pa prireditev Noč koprskih prvakov. 

Gledališče za vse generacije

Tudi v avgustu se bo veliko dogajalo na odrskih deskah. V Kopru se nadaljuje pisano dogajanje 17. Alpe Adra PUF Festivala, prav tako se bodo najmlajši lahko zabavali na Otroškem poletnem gledališkem vrtiljaku, na Martinčevem trgu se ob torkih zvečer nadaljujejo Poletni gledališki večeri,ob nedeljah dopoldne na Prešernovem trgu pa igrani prikaz istrskega trgovanja in prodaje izdelkov na tržnici oziroma priljubljen dogodek Homo na plac. 

1. 8. se bodo otroci lahko zabavali ob lutkovni predstavi Zbudi se ribica. Naslednji dan pa si bodo ljubitelj gledališča lahko ogledali monodramo Michaela A. Greena, Moje življenje z Almo Karlin. 15. 8. bo ulična predstava Čarovniški blues, naslednji dan pa ena žlahtna komedija, Rok Vilčnik – rokgre, Gušto gre na romanje. 23. 8. pa se bo občinstvo smejalo ob monokomediji Profesor Kuzman mlajši.

Zanimivosti za najmlajše

6. 8. bodo za otroke na plaži v Valdoltri potekale Pravljične urice. 10. 8. bo v Piranu Dan delfinov, vse do septembra pa bo v piranski palači Trevisini na ogled Velika razstava kuščarjev – Dragons. 22. 8. bo za najmlajše obiskovalce Valdoltre prirejena delavnica (za)Živeti z vulkani, na kateri bodo izvedeli veliko novega in seveda ustvarjali.

Aktivni avgustovski dnevi

Od 9. do 18. 8. bo Portorož zaživel v znamenju tenisa, saj se bo začel 7. ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open. Na ankaranski plaži Študent bo vse ponedeljke potekala Vodena vadba NIA, 18. 8. pa bo v Valdoltri že ob 5. uri Zvočna kopel ob sončnem vzhodu. Avgusta lahko vse dni v tednu obiščete tudi park vodnih športov in z morjem povezanih aktivnosti Active Koper, ki vas pričakuje na kopališču v Žusterni.

Kulinarika na istrski način

Prvo soboto v avgustu bo v Izoli potekala Šalšijada – tekmovanje amaterskih kuharjev v kuhanju domače istrske šalše oz. paradižnikove omake, na star istrski način. Tekmovalci bodo ob koncu ocenjevanja pripravili tudi špagete, ki jih bodo s svojimi šalšami ponudili obiskovalcem. Sestavina, ki se odlično povezuje s paradižniki, bazilika, bo rdeča nit drugega kulinaričnega dogodka Bazilikijade, ki vabi vse ljubitelje istrskih zelišč v Izolo na zadnjo avgustovsko soboto. 9. 8. bodo na Titovem trgu na 7. Festivalu mikropivovarjev na svoj račun prišli vsi ljubitelji piva. Ljubitelji salse pa si bodo dali duška na Cuban Salsa Festivalu, ki bo v Kopru 23. in 24. 8.. 24. 8. bo v Piranu potekal že 17. Solinarski praznik, na katerem bodo obiskovalci lahko spoznali mnoge zanimivosti in skrivnosti tradicije pridelave soli. Ena večjih poletnih fešt – Ribiški praznik, bo med 22. in 25. 8. Izola bo ponovno zadišala v vonju rib, njene ulice in trge pa napolnijo zvoki glasbe. Na pravi mediteranski fešti ne manjka nastopov znanih glasbenikov, obujanja starih običajev, športnih dogodkov ipd. Obiskovalce na vsakem koraku čaka nekaj novega: krst veslačev, regata starih bark, predstavitev ribiških del in opreme. Obilo zabave, začinjene s tipičnim istrskim humorjem, in seveda poln krožnik rib je recept, ki v Izolo že desetletja privablja turiste z vseh koncev sveta. 31. 8. bo v Valdoltri že tradicionalna programsko raznolika, družabna in kot se za ištrijanske kraje spodobi – kulinarično izvrstna prireditev Ištrijanskidan