Na drugem mestu Ironmana slovenec Jure Majdič

Novice_Ironman
Ironman 2019, foto: Sportida

Solze in smeh na progi in ob njej, preizkušanje meja fizične zmogljivosti in evforija ob prečkanju ciljne črte, tekmovalnost in medsebojno spodbujanje ... vse to in še mnogo več smo videli in doživeli danes, na enem najlepših vzdržljivostnih tekmovanj na svetu. I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria se bo globoko vtisnil v spomin vsem, ki so danes dokazovali, da so meje le v glavi.

Točno ob 9. uri zjutraj se je iz Kopra razlegel pok štartne pištole, ki je 1.700 triatloncem naznanil, da se njihov boj, na katerega so se pripravljali vso sezono, pričenja. Prvo v vrsti preizkušenj, je bilo plavanje. T. i. »Rolling Start«, pri katerem se je posamezna skupina plavalcev vsake 4 sekunde podala v vodo, je bil prava paša za oči predvsem za gledalce. Sledilo je 1,9 km premagovanja vodnega upora, nato pa so se dobro ogreti triatlonci s pomočjo prostovoljcev zavihteli na kolesa in se podali na 190 kilometrsko progo, ki jih je vodila po razgibani pokrajini istrskega zaledja, vse do Italije in nazaj v Koper. Po koncu kolesarskega dela izziva so tekmovalci, že vidno utrujeni, a odločni, odložili kolesa in se odpravili na še zadnjo preizkušnjo. 21 kilometrov, polovični maraton torej, je bila dolžina, ki so jo po plavanju in kolesarjenju morali premagati še s tekom. In prav na tej progi je spodbujanje navijačev in bližnjih bilo najlepše in najbolj navdihujoče, pa tudi najpomembnejše za tekmovalce. V zadnjih metrih pred ciljno črto so marsikomu stopile v oči solze ganjenosti – tekmovalcem od navdušenja nad svojo zmago, gledalcem pa od iskrenega veselja in neverjetne športne energije, ki je ta dan vladala v Kopru. 

Nemec Maurice Herwig je bil na cilju prvi, po 4 urah in 15 minutah in tako postal zmagovalec v moški kategoriji. Po 4 urah in 51 minutah je tekmo končala prva tekmovalka, Avstrijka Sonja Tajsich. »Prijateljica je lani nastopila tu in tako pohvalila progo, da sem se odločila, da si morda pustim to preizkušnjo za konce sezone. Potem sem imela letos zdravstvene težave, zato še pred tremi mesci nisem bila prepričana, ali bom prišla v Koper. Na koncu sem se le odločila, da pridem, in to je bila najboljša odločitev v življenju. Všeč mi je pokrajina, všeč mi je kolesarski del proge, ker lahko na vzponih pokažem vso svojo moč,« je dejala zmagovalka med dekleti Sonja Tajsich, ki je sicer Nemka, a živi v Celovcu in tekmuje z avstrijsko licenco.

Prva Slovenka, Simona Dolinar Majdič je bila na cilju s časom točno 5 ur in 52 sekund. Prvi Slovenec na cilju pa je bil Jure Majdič, ki je dirko zaključil po 4 urah in 17 minutah, ter s tem zasegel drugo mesto v moški kategoriji. »Glede na število ur treninga, ki sem jih v zadnjih treh, štirih mesecih opravil, sem zelo zadovoljen. Ti mladi fantje še nimajo službe in družine, zato se je težko kosat z njimi. Jaz moram delat osem ur na dan in ko pridem domov me čakata dva otroka in žena. Zato sem super zadovoljen,« je takoj po prihodu v cilj povedal skupno drugi in obenem najbolje uvrščeni Slovenec Jure Majdič, ki je zaostal za precej mlajšim Nemcem Mauriceom Hervigom.

Prvi trije tekmovalci v moški in ženski kategoriji so navedeni spodaj.

Zmagovalce so v cilju pričakali in prvi pozdravili župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan, predsednik uprave Luke Koper, Dimitrij Zadel, ter Karmen Novarlič, vodja sektorja za komuniciranje s poslovnimi javnostmi iz Slovenske turistične organizacije. Skupen trud obeh glavnih pokroviteljev, Slovenske turistične organizacije in Luke Koper, ter štirih občin gostiteljic – Koper, Izola, Piran in Ankaran – je ključno pripomogel k temu, da je bil tudi letošnji IRONMAN izpeljan vrhunsko.

Že čez nekaj dni pa bodo odprte prijave na že tretji I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. 

Se vidimo torej septembra 2020 v prečudoviti Slovenski Istri!

Sporočilo pripravili:

Medimat creative solutions

Alja Zadravec Sojar | account manager | +386 30 643 423
www.medimat.si | Medimat, d.o.o. | Dunajska cesta 159 | SI-1000 Ljubljana