Maristra prispevala k večji prepoznavnosti slovenske Istre kot gastronomske destinacije

Prireditve LAS Istre Maristra, foto: Branko Furlanič, FUF
Foto: Branko Furlanič, FUF

Mestna občina Koper, Občina Ankaran, Občina Piran, Turistično združenje Izola in Društvo vinogradnikov slovenske Istre so v sklopu operacije Gastronomski zakladi Istre in morja – Maristra v zadnjih dveh letih izvedli številne aktivnosti, ki so pripomogle k večanju prepoznavnosti Istre kot gastronomske destinacije. Skoraj 245 tisoč evrov vreden projekt, financiran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, pa je z različnimi aktivnostmi tudi pomembno povezal turistične in gastronomske ponudnike, ki delujejo na območju LAS Istra.

Med ključnimi aktivnostmi, ki so jih izvedli v sklopu operacije, je bila izdelava in načrt upravljanja standardov kakovosti za različna področja in vzpostavitev kolektivne znamke Odlično Istra, izdatna sredstva pa so namenili promocijskim aktivnostim. Med drugim so obogatili programe prireditev z vsebinami s področja kulture in ribištva, izdelali kakovostne foto in video materiale za promocijo prireditev na območju slovenske Istre in za boljšo prepoznavnost gastronomskih zakladov, izvedli so več promocijskih dogodkov, izobraževanja za ponudnike, vzpostavili dva turistična programa, in sicer Pohodno pot od Padne do Sečoveljskih solin in pot Okusi in biseri mest ob morju – med Piranom, Izolo in deželo refoška.

V naslednjih dneh pa bo izšla tudi brošura s predstavitvijo lokalnih gastronomskih produktov, recepti in slovarčkom kulinaričnih izrazov, ki bo na voljo v TIC-ih slovenske Istre.

Sicer je epidemija koronavirusa je nekoliko spremenila tudi prvotno zastavljene aktivnosti projekta, zato so v drugi fazi več sredstev namenili za promocijo gastronomskih zakladov Istre in morja na domačem in na bližnjih tujih trgih. Pred kratkim so izvedli tudi gostovanje za novinarje in turistične agente, ki so bili nad obiskom naših krajev in tukajšnjo ponudbo zelo navdušeni. Zelo uspešna pa je bila tudi medijska kampanja, ki so jo izvedli prav v zadnjem obdobju na različnih spletnih straneh, v družbenih medijih, na kulinaričnih blogih ter v časopisih in revijah.

Partnerji projekta so prepričani, da je operacija pomembno prispevala k boljši prepoznavnosti istrskih gastronomskih zakladov, aktivnosti pa bodo zagotovo pomagale istrskim gostinskim in turističnim ponudnikom, da se bodo po zadnjem letu, ki je bilo zanje zelo zahtevno, hitreje postavili na noge.  

 


Projekt MARISTRA je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino so odgovorni partnerji projekta. Organ upravljanja določen za izvajanje Operativnega programa ESPR v Republiki Sloveniji 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.