Fantastični december v Istri

Prižig lučk, foto: Shine moments
Prižig lučk v Ankaranu, foto: Shine moments

Praznična osvetlitev Istre

Praznične lučke bodo ob morju zažarele 29. novembra, ko se v Kopru začenja Fantazima v Čudolandiji. Prižig lučk na Titovem trgu bodo pospremila priznana primorska glasbena imena, kot so Lea Sirk, Anika Horvat, Tulio Furlanič, Iztok Novak Easy in drugi. Letošnja novost bo video projekcija, imenovana »mapping«, s katero bo Pretorska palača na Titovem trgu ob glasbeni podlagi in z igro luči zažarela na poseben način. Prav tako se bo ta dan odprlo tudi drsališče ob morju, bližnje hiške pa bodo obiskovalcem ponudile praznično gostinsko ponudbo.

V Portorožu se bodo istega dne začele decembrske sladkosti. V parku hotela Kempinski Palace Portorož bodo odprli božični sejem z bogato gastronomsko ponudbo in izdelki umetnostne obrti. Sejem bo v prvi polovici decembra odprt od petka do nedelje, od 20. decembra do 5. januarja pa vsak dan. Dogajanje bodo spremljale številne prireditve za otroke in odrasle. 

Ledeni otok doživetij bo v Izoli popestril zimske urice otrokom in odraslim – animacije, otroške predstave, koncerti in projekcije, ki jih bodo spremljale dobro založene stojnice. 30. novembra bo v parku Pietro Coppo v družbi Lee Sirk in pravljičnih junakov prižig prazničnih lučk, odprto pa bo tudi drsališče, ki je letošnja novost in obljublja zabavo za vse. Decembra bo park Pietro Coppo glavno prizorišče dogajanja, namenjenega predvsem otrokom. Otroke čakajo tudi otroške predstave, ki bodo pričarale praznično vzdušje.

Praznična Izola, foto: Jaka Ivančič

6. decembra pa se bo s prižigom prazničnih lučk začel že tradicionalni zimski festival December v Ankaranu. Tako kot vsako leto bodo otroci lahko rajali na drsališču, uživali na delavnicah in predstavi Zvezdica zaspanka, pekli piškote, odrasli pa uživali na številnih koncertih in gledaliških predstavah. Zaplesali bodo lahko v kubanskih ritmih, se do solz nasmejali ob komediji Iskrena spoved, prisluhnili priznanim skupinam, kot so Manouche, Hamo & Tribute 2 Love, Calegaria, Robert Vatovec Big Band.


Miklavževi dnevi

Miklavž bo imel ob morju polne roke dela. 6. decembra bodo novoletne lučke zagorele v Portorožu, kjer bo otroke na božično-novoletnem sejmu obiskal Miklavž v spremstvu angelčka in nagajivega parkeljčka. Njegov prihod bo ob spektakularnih svetlobnih efektih pospremila violinistka Alenka Mežan, večer pa se bo zaključil z nastopom skupine Uroš Perić Trio. V soboto zvečer bo nastopila skupina The Muffin Men, otroci pa si bodo lahko ogledali dve zanimivi gledališki predstavi. 

Miklavž bo 6. decembra obiskal tudi Koper, sicer bo med 4. in 7. decembrom v mestu tudi Miklavžev sejem. Praznično dogajanje bo zavzelo tudi podeželje občine, še posebej pestro bo v Dekanih, Šmarjah, Marezigah, Sv. Antonu, na Škofijah in v drugih okoliških krajih.


Čokoladne MasterChef mojstrovine

Praznični dnevi bodo res sladki, saj bo prvi konec tedna v znamenju najslajše pregrehe. Na božičnem sejmu v Portorožu bo mogoče okusiti čokolado v vseh oblikah, od čokoladne fontane do vroče čokolade z različnimi okusi. S čokoladnimi mojstrovinami se bosta predstavila MasterChef Slovenija 2019 Anže Kuplenik in MasterChef Slovenija 2017 Sara Rutar. V nedeljo, 1. decembra, ne gre zamuditi čokoladne torte velikanke, ki jo bodo brezplačno razdelili med obiskovalce.


Glasbeni utrinki

13. decembra bo v parku hotela Kempinski Palace Portorož z rock'n'roll klasikami nastopil Duo dve kajle, 14. decembra pa bosta za zabavo poskrbela vrhunska harmonikaša Miha Debevec in Dejan Kušer. V soboto in nedeljo bosta na sporedu tudi dve otroški predstavi. 

Glasbeno in plesno bo obarvano tudi vsakodnevno decembrsko dogajanje v Kopru. Ob ponedeljkih bodo nastopali domači pevski zbori in folklorna društva, ob torkih pihalni orkestri, srede so rezervirane za akustične večere, četrtki za mlade glasbenike, petki pa za t. i. tribute bande, ob sobotah bodo nastopili obalni glasbeniki, nedelje pa bodo minile v znamenju klapskih večerov.

Pripravila: Nina Jurinčič, Občina Ankaran

V sodelovanju s: Turistično organizacijo Mestne občine Koper, Turističnim združenjem Izola, g.i.z., in Turističnim združenjem Portorož, g. i. z.