Zima

Nad naravnim morskim obrežjem se dviguje od 12 do 36 metrov visok klif. Krušljive plasti flišnih kamnin, ki sestavljajo prepadne stene in se nadaljujejo tudi pod morsko gladino, so ohranjene v naravni obliki in izpostavljene eroziji, kar jim daje posebno geološko in geomorfološko vrednost. Prav intenzivno delovanje morskih valov na skrajnem delu rta je izoblikovalo izjemno atraktivne sklade podvodnega grebena, v zavetju katerega se razprostira obsežno peščena sipina. Razkrije jo zimska oseka, morjeplovce pa nanjo opozarja svetilnik sredi morja.

Poletje

Obsežen, izredno plitev obalni pas je osrednja značilnost morskega dela parka. Plitvina se razteza do okrog 100 metrov od obale in je le redko globlja od 5 metrov. Na dobro osvetljenem morskem dnu je zato življenje še posebej pestro. Na mehkem peščenem delu so gosti podvodni travniki kolenčaste cimodoceje (Cymodocea nodosa), kjer živijo številne redke in ogrožene vrste. Na terasah iz peščenjaka pa domujejo združbe alg iz rodu Cystoseira. 

V bogatem podvodnem svetu Debelega rtiča živi blizu 700 živalskih vrst, od tega najmanj tretjina vseh vrst rib v slovenskem morju.

Pomlad

Položnejše stene klifa preraščajo toploljubne grmovnice, predvsem brnistra in južna šmarna detelja. Ob zgornjem robu se vije obroba goste gozdne vegetacije, v kateri prevladujejo sajen obmorski bor in avtohtone drevesne vrste hrast, črni gaber in mali jesen.

Na slemenski ravnini rta je bil hrastov gozd večinoma izkrčen, nanj nas spominja le manjši ohranjeni gozdiček, kot otoček sredi vinogradov. Na burno preteklost rta in njegovo strateško lego opominjajo tod posejani spomeniki II. svetovne vojne, kot so bunkerji, strelska gnezda in razgledni stolp.

Jesen

Redko poseljeni polotok ob meji z Italijo je najsevernejši del slovenske obale. Posebnost tukajšnjih leg sta visoka osončenost in odprtost proti morju. Na njih so danes urejeni predvsem oljčniki in vinogradi. Sklenjeni vinogradi, v katerih zaradi bližine morja dozori z aromatičnimi snovmi še posebej bogato grozdje, se razprostirajo na skoraj 70 hektarjih.

Debeli rtič ponuja izjemen razgled: od tod pogled objame celoten Tržaški zaliv, seže vse od Pirana do Gradeža in vrhov italijanskih Dolomitov.

Things to see-Krušna peč

Javna krušna peč

Ohranjena javna krušna peč ob jadranski cesti spominja na del pozabljenega, tradicionalnega načina življenja naših prednikov.

Preberi več 
Things to see-Lazaret, Obisk cesarja FJ

Obisk cesarja Franca Jožefa na Lazaretu

Zaselek Lazaret je ime dobil po zadnjem lazaretu tržaškega pristanišča.

Preberi več 
Things to see-Flora&Fauna

Rastlinstvo in živalstvo

Na območju Občine Ankaran je bilo do zdaj odkritih vsaj 24 vrst morskih organizmov, ki imajo takšen ali drugačen status ogrožene vrste.

Preberi več 
Things to see-WW2 monuments

Spomeniki 2. svetovne vojne

Leta 1943, po kapitulaciji Italije, je območje ankaranskega polotoka spadalo pod operacijsko območje, ki ga je v tistem obdobju ustanovila Nemčija.

Preberi več 
Things to see-Park MZL DR

Sredozemski park z rastlinami z vseh celin

Park v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič meri približno sedem hektarjev, v njem pa uspeva več kot 4.500 večjih rastlin, ki pripadajo več kot 230 vrstam z vseh celin.

Preberi več 
Ankaran

Zaliv Svetega Jerneja

Zaliv Sv. Jerneja leži le nekaj deset metrov od slovensko-italijanske meje. Je izjemno plitek, voda ne presega globine treh metrov.

Preberi več